Hoge Commissaris voor de vluchtelingen


Hoge Commissaris voor de vluchtelingen 1.0

iemand die voor zijn beroep aan het hoofd staat van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties; United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR)
Ook verkort tot Hoge Commissaris.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Hoge Commissaris voor de vluchtelingen…

is een commissaris; is een persoon

  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] houdt zich bezig met hulp voor vluchtelingen en andere humanitaire hulp
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
  • [Gezag] geldt als hoofd van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties
  • [Voorbeeld of specimen] was bv. de Nederlander Gerrit Jan van Heuven Goedhart (van 1951 tot 1956), de Zwitser Auguste R. Lindt (van 1956 tot 1960), de Zwitser Félix Schnyder (van 1960 tot 1965), de Iranees Sadruddin Aga Khan (van 1965 tot 1977), de Deen Poul Hartling (van 1978 tot 1985), de Zwitser Jean-Pierre Hocké (van 1986 tot 1989), de Noor Thorvald Stoltenberg (1990), de Japanner Sadako Ogata (van 1990 tot 2000), de Nederlander Ruud Lubbers (2001-2005), de Portugees António Guterres (vanaf 2005)
  • [Voorstellingswijze] heeft de Engelstalige benaming United Nations High Commissioner for Refugees, oftewel UNHCR

Algemene voorbeelden


"Momenteel maken we ons vooral zorgen om een dreigend voedseltekort voor het kamp," aldus Donatella Massai. "We beschikken vandaag maar over 40 ton graan, wat slechts voldoende is om 8.000 vluchtelingen gedurende 2 weken te voorzien. Dat is duidelijk onvoldoende en we doen een oproep aan het adres van het Wereld Voedselprogramma (WFP) en de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) om hieraan snel te verhelpen."

http://www.azg.be/nl/terrein/landen/afrika/tsjaad_news_16.shtml,

Kok zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij 'vanwege het lekrisico' niets tegen Van Aartsen had verteld over Lubbers als mogelijke kandidaat voor Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN.

ANP,

'Hoge Commissaris' is een term die tijdens zijn bezoek aan het kamp Massakoundou in Guinee consequent vertaald wordt als 'that Big Man', die Grote Man. Het is een rol die Lubbers zich ontspannen laat aanleunen.

de Volkskrant,

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Sadako Ogata, sprak de vrees uit dat sancties de vijandelijkheden tegenover de Ruandezen in de kampen in het noorden van Burundi en tussen de Burundezen onderling nog zouden aanwakkeren.

De Standaard,

Zo moet de positie van directeur van het VN-centrum voor de rechten van de mens worden versterkt tot die van Hoge Commissaris.

NRC,